PILGRIMGIRL

Concertante uitvoering

Een bijzondere opera die op eigen wijze een roemruchte geschiedenis weer tot leven wekt…..

 

Het is Thanksgiving en u bent getuige van een feestelijk diner. Om de eettafel zit een gezin dat deel uitmaakt van de kolonie van de Pilgrimfathers in Deerfield. Zij vieren dit feest met ‘goede spijzen’. Maar voor zij hier terecht kwamen hebben de gezinsleden heel wat meegemaakt. Wat heeft dat met hen gedaan?

 

Het gezin bestaat uit vader, moeder en dochter Rosa.Rosa is een recalcitrante dochter. Zij is zeer kritisch over de geloofsbelevenis van haar ouders. Haar gedachten en gedrag komen tijdens het diner tot een uitbarsting. Dat kan natuurlijk nooit goed aflopen, het feest eindigt dan ook met een zwaar verstoorde familierelatie….

 

Het feestelijke diner wordt steeds afgewisseld met een flashback. Elke flashback toont gebeurtenissen uit het gezin in drie belangrijke periodes: de tijd in Nederland, de reis met de legendarische Mayflower en de kolonie in Deerfield. De flashbacks spelen zich af voor de tafel.

 

De opera bestaat uit drie akten, vernoemd naar de flashbacks. Aan het begin van elke akte zingt één van de spelers een kort stukje over de geschiedenis van de Pilgrimfathers. In elke akte klinkt op de achtergrond indianengezang (in het Engels). Waar het feest eindigt in mineur maken de indianenteksten een omgekeerde volgorde door: van dreiging en klaagzang naar hoopvol.

 

Cast 

 

Spelers:
Bauwien van der Meer, Roos
Waldin Roes, moeder
Michel Poels, vader

 

Musici:
Yolanda Davids, harp
Helena Sokolova, viool
Ania Katynska, cello

Libretto: Arie Vuyk
Composities: Marco Kalkman

 

Waar mogelijk werken we samen met een lokaal koor voor het indianengezang.

 

Datum: Zaterdag 28 augustus, 15.00 uur.

Locatie: Burghtkerk, Den Burg

Toegang gratis, aanmelden verplicht.

 

De geschiedenis in een notendop

In het begin van de 17eeeuw ontstonden in Engeland de Puriteinen, zij wilden de Engelse Staatskerk zuiveren van Katholieke invloeden. Toen Jakobus de Eerste op de troon kwam werd hij hoofd van de Engelse Staatskerk en begon hij de Puriteinen te onderdrukken. Op zoek naar godsdienstvrijheid weken de Puriteinen uit naar Nederland, waar zij zonder met de dood bedreigd te worden, hun geloof konden belijden.

Elf jaar na de aankomst in Nederland verlieten de Puriteinen Nederland weer. Na een vrede van twaalf jaar dreigde er weer een oorlog met Spanje, en de al te grote vrijheid in Nederland botste met de waarden van de Puriteinen. Vanaf Delfshaven vertrokken zij via Engeland naar het onbekende Amerika, met het legendarische schip The Mayflower. Zo werden de Puriteinen de Pigrimfathers.

Van de 102 kolonisten overleefden door het harde klimaat de helft het eerste jaar niet. Tegelijkertijd stierven honderdduizenden Indianen aan ziektes die de Pilgrimfathers vanuit Europa hadden meegenomen. Toen de kolonisten hun eerste eigen gewassen konden oogsten hielden ze een Thanksgiving feest. Wat begon als een feest van vijftig kolonisten is nu het nationale feest van de Verenigde Staten. Maar in de strijd tussen de kolonisten en de Indianen waren er meer verliezers dan winnaars.